Direct naar de inhoud

2011 is een Copernicaanse omwenteling voor Europa

dinsdag 13 december 2011

 "De maatregelen die op de voorbije top zijn goedgekeurd, zijn een goede aanvulling op alle eerder gemaakte afspraken, zoals het sixpack. Wat we afgelopen jaar hebben bereikt op vlak van budgettaire discipline en integratie is zo verregaand dat we gerust van een Copernicaanse omwenteling kunnen spreken."

 

Dit zei Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V) tegen Raadsvoorzitter Herman van Rompuy in het debat in het Europees Parlement over de voorbije Eurotop. Op de top werd afgesproken dat er een nieuw intergouvernementeel Verdrag ('fiscal compact') komt en dat nieuwe regels voor begrotingscontrole in de eurolanden worden ingevoerd.

 

De werkwijze en vorm van het nieuwe Verdrag zijn nog onduidelijk, waarschuwt Thyssen. "Volgens welke methode zal het Verdrag tot stand komen? Welke instellingen gaan een rol toebedeeld krijgen? Hoe democratisch is het nieuwe Verdrag? En tot slot, welke meester-knutselaar kan ervoor zorgen dat alle puzzelstukken - de beslissingen onder het Lissabonverdrag, maar ook die erbuiten - nog in elkaar passen?"

 

"Budgettaire discipline is onontbeerlijk om het vertrouwen in de euro te herstellen, maar nu is tijd om onze focus te verleggen van de monetaire naar de economische pijler en in heel Europa volop in te zetten op het versterken van ons concurrentievermogen, op duurzame economische groei en op maximale jobcreatie " zei Thyssen tenslotte, "We moeten niet alleen werken aan de teller maar ook aan de noemer van ons eigen stabiliteitscriterium."

 

 

Labels: Marianne Thyssen Europees

Reacties (1)

P. Wellens Zondag 18 December 2011, 22:36 Meld misbruik

Beste mevrouw,

ik vind dat de term Copernicaans een beetje te pas en te onpas wordt gebruikt in ons land. Er was geen Copernicaanse omwenteling, wel een Copernicaans (en eerst lang gecontesteerde) vaststelling dat de zon niet rond de aande wentelde maar omgekeerd. Het is niet zo dat sinds Copernicus pas de aarde in een baan om de zon zou draaien.

Wat Europa betreft, ik heb als man zeer veel vertrouwen in de deskundigheid en de goede bedoelingen van Angela Merkel. Misschien dat u, die er middenin zit, daar andere idee├źn over heeft. Maar momenteel ben ik blij dat Duitsland bestaat en wij een buurland zijn. Vals veiligheidsgevoel?

Opties commentaarweergave

Kies uw favoriete manier om commentaren weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.

Reageer

Uw e-mailadres wordt nooit publiek gemaakt.
Reacties met reclame, spam of scheldpartijen worden verwijderd. Gelieve enkel te reageren op dit onderwerp, gebruik voor algemene vragen onze contactpagina.

© CD&V  —  Wetstraat 89, 1040 Brussel  —  tel: 02 238 38 11  —  info@cdenv.be