Direct naar de inhoud

Eén miljoen kiezers in de kou door beslissing Federale Regering?

donderdag 12 januari 2012

Elektronisch stemmen mogelijk overal op de helling als Federale Regering budget van 2,5 miljoen euro niet toekent

 

In de Senaat ondervroeg senator Dirk Claes zopas minister van Binnenlandse Zaken Milquet over het dossier van de stemcomputers. Eerder bleek dat sommige ministers in de Federale Regering het engagement tegenover de Gewesten zouden willen intrekken.

 

Senator Claes: "De Federale Regering sloot in 2008 een samenwerkings-overeenkomst af met de Gewesten zodat een nieuw digitaal stemsysteem kan worden ingevoerd in Vlaanderen en Brussel. De Gewesten - die 80% van de kosten op zich nemen - rekenen op de 20% van de Federale Regering wat neerkomt op 15 miljoen euro, een engagement dat trouwens ook in een federale wet werd vastgelegd."

 

De Vlaamse Regering wil dat, naast de gemeenten die nu al elektronisch stemmen, ook de steden van minimum 25.000 inwoners gebruik kunnen maken van een nieuw digitaal stemsysteem. Minister Vande Lanotte gaf vandaag echter aan dat hij deze uitbreiding naar de steden echter niet ziet zitten.

 

Volgens CD&V-senator Dirk Claes zijn het echter ook de steden die gebaat zijn met een digitaal stemsysteem. Ze kunnen dan gebruik maken van een transparant en modern stemsysteem, moeten geen duizenden stemmentellers oproepen (en betalen) en kennen hun stemresultaat snel op de avond.

 

Claes: "De discussie draait over slechts 2,5 miljoen euro. Met dit bedrag zouden 1 miljoen extra inwoners in de steden kunnen gebruik maken van het digitale stemsysteem. Als de Federale Regering opteert om het nieuwe stemsysteem enkel in te voeren in de gemeenten waar nu al elektronisch wordt gestemd, betekent dit een schending van de gunstige 'package-deal' met de producent en verhoogt dit de kostprijs per stemcomputer met maar liefst 1000 euro."

 

Indien de 2,5 miljoen euro niet wordt toegekend, zal de Vlaamse Regering dus geen enkele bestelling kunnen plaatsen. Hierdoor zal er overal weer op de ouderwetse manier met potlood en papier moeten worden gestemd. De beslissing van de Federale Regering - morgen op de Ministerraad - heeft dus een grote impact op de inwoners van Brussel en de meeste Vlaamse gemeenten, aldus nog CD&V-senator Dirk Claes.

 

Verder geeft Claes aan dat elke gemeente natuurlijk vrij is om al dan niet over te stappen op het digitale stemsysteem.
 

Labels: Dirk Claes Federaal

Reacties (1)

P. Wellens Zaterdag 14 januari 2012, 11:03 Meld misbruik

Mijnheer de senator,
Beste Dirk,

In Duitsland (momenteel toch geen achterlijk land) gebeuren verkiezingen om principiële redenen met potlood en papier. Ikzelf ben ook groot voorstander van het stemmen op grootvaders wijze.
Ben tot mijn genoegen al zestien keer voorzitter van een telbureau geweest. Als ik in Landen, meestal tussen vijf en zes uur 's avonds, mijn definitieve uitslag aan de voorzitter van het kantonhoofdbureau binnengeef, duurt het meestal nog een paar uur eerder de eerste uitslagen van het kanton Antwerpen (waar met computer wordt gestemd) binnensijpelen.
Transparantie? Bij manuele telling van de papieren stembiljetten zijn er steeds enkele partijgetuigen aanwezig, en zo nodig kan worden herteld of geverifieerd.
Het niet verder doorvoeren van de digitale verkiezing lijkt me dan ook een win-win situatie, een besparing enerzijds naast het behoud van de transparantie.
En dat er duizenden tellers worden opgeroepen of gevraagd, dat is toch ook een kwestie van burgerzin? Daar kan u als CD&Ver, die midden de mensen staat en dikwijls een oproep doet tot meer vernatwoordelijkheidszin en gemeenschapsgevoel niets op tegen hebben? Niets zo leuk als een goed geölied telbureau op een zondagnamiddag. Mijn secretaris heeft dan wafels en taarten gebakken, ik breng koffie en pintjes mee. We werken goed samen van twee tot vijf, en om halfzes is iedereen naar huis. Je leert er zelf interessante mensen kennen tussen de bijzitters en de getuigen. Echt, een goede oefening in gemeenschapsgevoel. Want met de crisis die niet aflaat zal dat gemeenschapsgevoel steeds meer moeten bijdragen tot het netto nationaal geluk.

Hartelijke groeten,

Pascal Wellens uit Landen

Opties commentaarweergave

Kies uw favoriete manier om commentaren weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.

Reageer

Uw e-mailadres wordt nooit publiek gemaakt.
Reacties met reclame, spam of scheldpartijen worden verwijderd. Gelieve enkel te reageren op dit onderwerp, gebruik voor algemene vragen onze contactpagina.

© CD&V  —  Wetstraat 89, 1040 Brussel  —  tel: 02 238 38 11  —  info@cdenv.be