Direct naar de inhoud

Europarlement wil professioneel statuut voor sportmakelaars

vrijdag 11 november 2011

De Europese Commissie moet, samen met de sportbonden en de spelersvakbonden, een Europees licentie- en registratiesysteem voor sportmakelaars opzetten. Dit is één van de voorstellen die de commissie cultuur en sport van het Europees Parlement vandaag heeft goedgekeurd.

 

Ivo Belet (CD&V), lid van de sportcommissie: "Om een einde te maken aan schimmige deals door corrupte individuen, moet het beroep van sportmakelaar veel beter afgelijnd en omkaderd worden en moeten de Europese licenties gepaard gaan met een gedragscode en sanctiemaatregelen voor wie zijn boekje te buiten gaat."

 

Het Europees Parlement wil ook illegaal gokken en omkooppraktijken een halt toeroepen. Ivo Belet: "Er moet nauw op worden toegezien dat gokken enkel via erkende agentschappen gebeurt. Een deel van de inkomsten moet bovendien terugvloeien naar de sportorganisatoren zodat zij kunnen investeren in het opleiden van jonge atleten en betere stadions. Daarnaast moeten lidstaten ervoor zorgen dat wedstrijdvervalsing en omkooppraktijken strafrechtelijk vervolgd worden."

 

Het Europees Parlement roept de sportbonden ook uitdrukkelijk op de televisierechten centraal te beheren, opdat de inkomsten fair verdeeld kunnen worden.

 

Het voorstel om de Europese vlag op de truitjes van spelers en atleten af te beelden - naast de nationale vlag - zorgde voor heel wat heisa. De suggestie is goedgekeurd in de finale tekst, maar het blijft wel een vrijwillige ingreep. Het is aan de lidstaten en de sportorganisatoren om er al dan niet werk van te maken. Belet: "De Olympische Spelen volgende zomer in Londen zijn in elk geval een prima gelegenheid om dit voorstel in de praktijk om te zetten. Why not?"

 

Het voorstel om een aparte Europese kamer, een Europese antenne, binnen het TAS (Sporttribunaal van Lausanne) op te richten, haalde de eindmeet niet.

 

Ivo Belet: "Dit is de eerste keer sinds de invoering van het Verdrag van Lissabon dat het Parlement duidelijke krijtlijnen trekt voor een echt Europees sportbeleid. We hebben nu een hefboom om de verantwoordelijke sportorganisaties een duw in de rug geven en tot actie aan te manen, met name in de sector van de spelersmakelaars en het online gokken."
 

Labels: Ivo Belet Middenveld, Sport en Jeugdwerk Europees

Reageer

Uw e-mailadres wordt nooit publiek gemaakt.
Reacties met reclame, spam of scheldpartijen worden verwijderd. Gelieve enkel te reageren op dit onderwerp, gebruik voor algemene vragen onze contactpagina.

© CD&V  —  Wetstraat 89, 1040 Brussel  —  tel: 02 238 38 11  —  info@cdenv.be