Direct naar de inhoud

Invoering van het nieuwe Europese rijbewijs

vrijdag 23 oktober 2009

Er komt een nieuw Europees rijbewijs van het bankkaartmodel zonder chip. De pilootprojecten starten in 2010. Daarmee voert de ministerraad op voorstel van eerste minister Herman van Rompuy en staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe de derde Europese richlijn 2006/126/EG uit. De rijbewijzen zullen ook maar 10 jaar geldig blijven.

Dankzij het nieuwe rijbewijs wordt de controle in alle EU-landen eenvoudiger. Bij de uitgifte wordt nagegaan of de aanvrager niet vervallen is van het recht tot sturen in een andere lidstaat. Ook zal het eenvoudiger zijn om te garanderen dat er slechts een rijbewijs per persoon wordt afgeleverd. De verkeersveiligheid heeft er eveneens baat bij: het nieuwe rijbewijs zal via de elektronische identiteitskaart gelinkt worden aan een gecentraliseerde gegevensbank, waardoor het mogelijk wordt om gegevens over de bestuurder op te vragen. Het gaat om onder andere de medische geschiktheid, intrekking of verval.

Vanaf volgend jaar zal een pilootproject met een tiental gemeenten van start gaan. Tegen 2012 volgt de volledige roll-out voor alle gemeenten.

Staatssecretaris voor Mobiliteit toegevoegd aan de eerste minister, Etienne Schouppe

Labels: Etienne Schouppe Herman Van Rompuy Mobiliteit Federaal

Reacties (3)

baeyens Woensdag 28 oktober 2009, 17:56 Meld misbruik

goed idee, doch waarom nog een kaart erbij, waarom niet alles centraliseren op 1 kaart? Met de technologie kan men toch en bankkaart, en identiteit, en rijbewijs en ... op 1 kaart zetten. Misschien toch even onderzoeken om alles te vereenvoudigen.

Ruyters Maandag 26 oktober 2009, 12:32 Meld misbruik

Eindelijk, het zoveelste rijbewijs, waar je prévici wordt geschonden. 1 Europees rijbewijs akkoord maar dan weer de zoveelste controle. Proficiat je prive leven wordt alweer maar eens blood gelegd. Waar is er nog respect voor je privé leven?

wiersma r.a. Vrijdag 23 oktober 2009, 19:07 Meld misbruik

Eindelijk, moet je regelmatig in Frankrijk zijn en je wordt tegengehouden heb je miserie. Comprends pas, ce n'est pas français enz. is het klassieke respons van de Gendarmerie. Ze beseffen blijkbaar niet dat er nog andere talen dan frans bestaat. Zelfs in een vreemde taal kon de schikking in Europa dezelfde zijn zodat overal geweten is waar je naam ed staat. Europa duurt toch lang dank zij de bureaucratie.

Opties commentaarweergave

Kies uw favoriete manier om commentaren weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.

Reageer

Uw e-mailadres wordt nooit publiek gemaakt.
Reacties met reclame, spam of scheldpartijen worden verwijderd. Gelieve enkel te reageren op dit onderwerp, gebruik voor algemene vragen onze contactpagina.

© CD&V  —  Wetstraat 89, 1040 Brussel  —  tel: 02 238 38 11  —  info@cdenv.be