Direct naar de inhoud

Vicepremier Vanackere onderhandelt een verregaand handelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Korea.

donderdag 7 oktober 2010

Op woensdag 6 oktober heeft minister Vanackere als tijdelijk voorzitter van de Raad van de Europese Unie, samen met zijn Koreaanse collega en EU-commissaris voor Handel, Karel De Gucht, de Vrijhandelsovereenkomst ondertekend tussen de Europese Unie, de lidstaten van de Unie en de Republiek Korea. De ondertekening had plaats in aanwezigheid van EU-voorzitter Herman Van Rompuy, Lee Myung Bak president van Zuid-Korea en EU-commissievoorzitter José Manuel Barrosso.

 
 

De overeenkomst zal bijdragen tot het intensifiëren van de handelsrelaties met een van de meest dynamische Aziatische partners van de EU. Zuid-Korea vertegenwoordigt een markt van bijna 50 miljoen inwoners. Ze kwam er na intense onderhandelingen in de Europese Raad voor Handel, die momenteel onder het voorzitterschap van Steven Vanackere vergadert en wordt – na goedkeuring door het Europees Parlement – van kracht op 1 juli volgend jaar

 

Het gaat om veruit het meest ambitieuze akkoord ooit en een grote stap in de richting van een open markt in Azië. Het zal tot 100% van de handel in 97% van de goederen vrijmaken. Bovendien wordt komaf gemaakt met de vele niet-tariefgebonden belemmeringen waar de ondernemingen momenteel onder lijden.

Voor het akkoord tot stand kon komen dienden de bezwaren vooral van Italië, dat vreesde voor zijn autoindustrie door de import van goedkope wagens uit Zuid-Korea, weggewerkt. Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie mag de pluim hiervoor gerust op zijn hoed steken.

 

In het akkoord zijn ook zogenaamde vrijwaringsclausules opgenomen, die de Europese Commissie de bevoegdheid geven de tarieven op bepaalde goederen weer op te trekken als die de Europese industrie zouden schaden. Over die clausules wordt nog onderhandeld met het Europees parlement.

 

Voor de Belgische economie kan de jaarlijkse winst oplopen tot 77 miljoen euro. In het bijzonder de uitvoer van landbouwproducten en de chemische industrie kunnen hun voordeel doen aan de overeenkomst.

Labels: Steven Vanackere Herman Van Rompuy Europese zaken en Buitenlands beleid Europees

Reageer

Uw e-mailadres wordt nooit publiek gemaakt.
Reacties met reclame, spam of scheldpartijen worden verwijderd. Gelieve enkel te reageren op dit onderwerp, gebruik voor algemene vragen onze contactpagina.

© CD&V  —  Wetstraat 89, 1040 Brussel  —  tel: 02 238 38 11  —  info@cdenv.be