Direct naar de inhoud

Voedselhulp aan minstbedeelden kan voorlopig worden verder gezet

maandag 14 november 2011

"Het is goed nieuws dat de Europese subsidies voor de voedselbanken voor de komende twee jaar zijn veilig gesteld. Miljoenen Europeanen zijn afhankelijk van voedselhulp en op het ogenblik dat de crisis hard toeslaat, mogen we onze meest kwetsbare medeburgers niet in de steek laten." Dit zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) naar aanleiding van het politiek akkoord dat de EU-ministers van landbouw vandaag bereikten over de verderzetting van het Europees Voedselprogramma in 2012 en 2013.

 

"De deblokkering van dit dossier voor de komende twee jaar mag uiteraard de verdere toekomst van het Voedselprogramma niet in de weg staan," voegt Belet hieraan toe. "Het is een goede zaak dat de Europese Commissie reeds heeft aangekondigd het programma vanaf 2014 verder te willen zetten met middelen uit het Europees Sociaal fonds, met cofinanciering van de lidstaten. We zullen er in het EP alles aan doen om de toekomst van de voedselbanken veilig te stellen. Wie zich geen volwaardige maaltijd kan veroorloven, heeft geen boodschap aan een juridisch steekpel."

 

Omdat de Europese landbouwministers niet tot een akkoord kwamen, dreigde het budget van de Europese Commissie voor voedselhulp in 2012 van 500 naar 113 miljoen euro terug te vallen. De kwestie belandde op het bord van de landbouwministers nadat het Europese Hof van Justitie oordeelde dat voedselbanken enkel met overschotten mogen bevoorraad worden, en dat de Commissie dus geen voedsel mag aankopen voor de voedselbanken.
 

Zie ook de reactie van Vlaams-Minister President Kris Peeters: klik hier

Labels: Ivo Belet Welzijn, Zorg en Armoede Europees

Reageer

Uw e-mailadres wordt nooit publiek gemaakt.
Reacties met reclame, spam of scheldpartijen worden verwijderd. Gelieve enkel te reageren op dit onderwerp, gebruik voor algemene vragen onze contactpagina.

© CD&V  —  Wetstraat 89, 1040 Brussel  —  tel: 02 238 38 11  —  info@cdenv.be