bekijk in uw browser   |   pas uw e-mailadres, gegevens en voorkeuren aan   |   uitschrijven
20 oktober 2017
De verschillende dodelijke fietsongevallen in Antwerpen, het laat niemand onberoerd. Ook onze Vlaamse parlementsleden Orry Van de Wauwer en Martine Fournier niet. Ze braken in het parlement alvast een lans voor conflictvrije kruispunten in Vlaanderen. Het gaat dan om kruispunten waarbij verschillende weggebruikers elkaar niet hinderen. Dit kan bijvoorbeeld door verkeerslichten zo af te stemmen dat fietsers genoeg tijd krijgen om over te steken alvorens wagens afslaan. “Meer en meer mensen maken gebruik van de fiets, een gunstige evolutie. Maar als we echt de omslag willen maken van koning auto naar koning fiets, moeten we ervoor zorgen dat de fietsinfrastructuur ook echt veilig is. Conflictvrije kruispunten zijn daarbij meer dan nodig.”
Lees meer over hoe Orry en Martine de fietsveiligheid verbeteren
Gisteren was het Dag tegen Kanker. Helaas kent ieder van ons wel iemand die wordt geconfronteerd met deze zware ziekte. De gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving zijn zwaar, zowel mentaal als fysiek. In de moeilijke periode van chemotherapie doen heel wat vrouwen een beroep op haarstukjes. Tot nu toe bedroeg de btw op haarstukjes 21%. Federaal parlementslid Nathalie Muylle is verontwaardigd over dit hoge bedrag en wil dat het daalt naar 6%. “Mensen die in aanraking komen met deze ziekte worden al vaak geconfronteerd met torenhoge kosten. Dat zelfs na radio- of chemotherapie het tarief van luxeproducten geldt op haarstukjes, is onbegrijpelijk.”
Wat betekent dit voor vrouwelijke kankerpatiënten? Lees hun verhaal
Meer dan 10.000 mensen in ons land krijgen jaarlijks een hartstilstand. Slechts 5 à 10% overleeft dat. Als een slachtoffer snel gereanimeerd wordt met een defibrillator, dan stijgen de overlevingskansen tot 60 à 70%. Om ervoor te zorgen dat meer bedrijven, organisaties, en overheden zo’n toestel kunnen aanschaffen, verlaagt Kris Peeters het btw-tarief van 21 naar 6%.

En niet enkel in bedrijven is (leren) reanimeren belangrijk, ook in scholen. Hilde Crevits wil van reanimeren een basisvaardigheid maken zodat elke jongere die het secundair onderwijs verlaat, hierover een minimum aan kennis heeft. Met de nieuwe online game ‘Play it Safe’ kunnen scholen alvast aan de slag om leerlingen de nodige handelingen aan te leren.
Lees meer over hoe Crevits leerlingen leert reanimeren
In de media
Hilde Crevits
Vrijdag 20 oktober 2017 De Afspraak (Canvas)
Marianne Thyssen
Zaterdag 21 oktober 2017 De Standaard en De Tijd
Kris Peeters
Zaterdag 21 oktober 2017 De Tijd en L'Echo
Jo Vandeurzen
Zaterdag 21 oktober 2017 Het Nieuwsblad
Deze week organiseerde het CD&V-regenboognetwerk samen met JONGCD&V en CDS Leuven de gespreksavond 'Gender zit niet in je broek'. Els Van Hoof en Koen Geens gaven er meer duiding bij de recente aanpassingen van de transgenderwetgeving, terwijl Soffia Moës - JONGCD&V'ster en zelf transgender - haar persoonlijke verhaal kwam vertellen.
Lees hoe Koen Geens het taboe rond transgenders doorbreekt
“Imams moeten één van onze landstalen kennen”, zo luidt het in een laatste deel van het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Koen Geens benadrukt dat hij geen importimams wil, “omdat ze de cultuur van het land niet kennen. Als men verhuist naar een ander land, is het belangrijk dat men zich aanpast aan de cultuur van dat land en de taal is daar een element van”, zegt hij op de website van de VRT.
Lees meer
Vanaf vandaag kunnen personen met een handicap de European Disability Card aanvragen. Europees commissaris Marianne Thyssen en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen lanceerden deze kaart, waarmee personen met een handicap voortaan gemakkelijker korting kunnen krijgen voor pretparken, culturele instellingen en sportevenement. Bovendien behoren dankzij deze kaart ook discussies aan de kassa voortaan tot het verleden. Zo wordt het makkelijker te verifiëren of iemand al dan niet in aanmerking komt voor bepaalde voordelen.
Lees meer over deze kaart
Vandaag was het Dag van de Jeugdbeweging. Een ware hoogdag voor de vele jongeren die zich engageren bij hun lokale jeugdbeweging. En ook voor onze kopstukken is het een dag om fijne herinneringen op te halen.

U ontvangt deze nieuwsbrief op *|EMAIL|* omdat u zich online ingeschreven heeft,
of omdat u lid bent of lidmaatschap hebt aangevraagd.
Klik hier indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.

CD&V – Wetstraat 89, 1040 Brussel – 02 238 38 11 – info@cdenv.behttp://www.cdenv.be