Direct naar de inhoud

Geval Mauro is schrijnend

Opinie

woensdag 2 november 2011

Dat Nederland de jonge Mauro terugstuurt nadat hij er 8 jaar gewoond heeft bij een pleeggezin, de taal perfect spreekt en geïntegreerd is, is gewoonweg schrijnend.

Ik ben heel blij dat eind juni mijn wetsvoorstel is goedgekeurd in het parlement, waardoor zulke drama's bij ons vermeden worden. Het is zeker niet zo dat wij iedereen zomaar een verblijfsvergunning geven. In het geval van niet begeleide minderjarigen wordt er altijd onmiddellijk gezocht naar de ouders om het kind met hen te herenigen in het land van herkomst of elders. Als dat niet lukt, wordt onderzocht of het kind door het herkomstland kan opgevangen worden. 30 tot 40 procent van de jongeren worden teruggestuurd, maar dus wel vrij snel, uiterlijk binnen de drie jaar nadat ze hier zijn aangekomen. Na deze periode en voorzover het kind niet meerderjarig is geworden, wordt bijna altijd een verblijfsvergunning verleent als men oordeelt dat dit in het belang van het kind.

Kinderen terug naar hun ouders sturen is niet onmenselijk, integendeel. Maar dit moet zo snel mogelijk gebeuren, vooraleer het kind hier helemaal geïntegreerd is, want dan wordt terugsturen onmenselijk.


Luister hier naar het interview met Nahima Lanjri in het radio-programma met Peeters en Pichal

 

Meer info over de wetgeving hieromtrent op onze website : klik hier

Labels: Nahima Lanjri Migratie en Integratie Opinie

Reacties (4)

Schillewaert Remi Dinsdag 22 November 2011, 11:12 Meld misbruik

De grondwet van de vijftiger jaren was veel strenger en toch menselijker dan die van vandaag. Een overbevolkt land als Vlaanderen kan een massale immigratie niet aan. Wij hebben geen vreemde werkkrachten nodig. Beter eerst werklozen opleiden. Ook de vergrijzing lost men niet op door immigratie. Ook niet door geboorteoverschot. Dat leidt alleen tot bevolkingsaangroei. Mensen, vooral kinderen, die men hier jaren in het ongewisse laat, zomaar terugsturen is onmense- lijk. De wetgeving is dus totaal verkeerd. Wie daarvoor verantwoordelijk is, verdient zeker mijn respect niet. De oorzaak van al dat leed is hebzucht, zowel hier te lande als in Afrika en elders.

herman46 Donderdag 10 November 2011, 11:20 Meld misbruik

mevrouw,

Mensen in nood moeten geholpen worden, maar ik vraag aan jou en de CD&V wat jullie doen voor de autochtone Vlaming/belg.
Ik vraag mij af of jullie wel bekommerd zijn om het welzijn van de autochtone bevolking.
Ik vraag mij af waarom jullie zich gaan bemoeien in een ander'( land terwijl hier alles in het honderd loopt.

PW Vrijdag 4 November 2011, 23:07 Meld misbruik

Geachte mevrouw Lanjri,
"schrijnend" is hier inderdaad het juiste woord.
En dat met een zogenaamde christendemocratische partij (CDA) in de regering. De minister van Justitie (hard)Leers is eveneens een CDA-er.

Maar juicht Bataven juicht, men heeft een "Belgische" (mossel noch vis) oplossing gevonden, voor het geval Mauro. Hij mag een studievisum aanvragen, waardoor hij uitstel van executie bekomt. Alleen schijnt hij niet geïnteresseerd te zijn in verder studeren. Ondertussen kan CDA zich verder door PVV (een partij zonder ledendemocratie) in de regering Rutte laten gedogen.

We moeten trouwens in Vlaanderen zelf niet te hoog van de toren blazen. Ik lees vandaag in de krant dat een zeer degelijke adoptieorganisatie, de Vreugdezaaiers, haar vergunning verliest want "te weinig uitgevoerde adopties per jaar". Een vicieuze cirkel, sinds 1996 (toenmalig minister Luc Martens) werden de regels voor interlandelijke adoptie in Vlaanderen steeds maar ingewikkelder waardoor er effectief ook minder adopties kunnen plaatsvinden. De vreugdezaaiers voldoen nu niet meer aan de norm van minstens dertig uitgevoerde adopties per jaar en zo verliezen ze nu hun vergunning.
Eén CDV parlementslid (ik meen senator Els Schelfhout) heeft voor een paar jaar eens heel de Vlaamse regelgeving rond interlandelijke adoptie aan haar laars gelapt om een ziek Congolees kind uit de nood te helpen. Nood breekt wet en deze dame verdiende hiervoor bewondering in plaats van de hoon die ze van veel van haar collega's, ook uit de eigen partij, ontving.

Onrechtvaardige wetten kunnen geen christelijke wetten zijn, ook niet in het geval Mauro. Spijtig genoeg hebben een aantal besluiten van zogenaamde christendemocratische partijen soms evenveel met het Evangelie te maken als prostitutie met oprechte liefde.

veel sterkte in uw strijd om een betere wereld.

Neukermans Woensdag 2 November 2011, 22:41 Meld misbruik

Iedereen zomaar een verblijfsvergunning geven is gewoonweg niet te aanvaarden.
Maar na rijp beraad moet een uitzondering toch kunnen?

Reageer

Uw e-mailadres wordt nooit publiek gemaakt.
Reacties met reclame, spam of scheldpartijen worden verwijderd. Gelieve enkel te reageren op dit onderwerp, gebruik voor algemene vragen onze contactpagina.

© CD&V  —  Wetstraat 89, 1040 Brussel  —  tel: 02 238 38 11  —  info@cdenv.be