Direct naar de inhoud

Zeven op Zeven: Joris Relaes

Zeven op Zeven

zondag 25 april 2010

Ik heb er van genoten ditmaal. Ik heb deze editie van de ’10 Miles’ meer al joggend afgelegd en heb volop kunnen genieten van de sfeer en ik ben niet sterk uitgeput aangekomen zoals twee jaar geleden, toen ik meer dan 15 minuten sneller heb gelopen. Ik ben samen met een kennis die ik onderweg ben tegengekomen over de eindstreep gekomen. We hebben de laatste kilometers trouwens geen moeite meer gedaan om elkaar af te schudden.

Mijn sportieve zonen vroegen zich al direct af, of dit wel allemaal getuigt van voldoende ambitie? Maar tja, het gaat toch vooral om het meedoen. Of niet?
De eerste kilometers samen gelopen met Bart Dewandeleer en Peter Van Rompuy. Voor ons liep lange tijd iemand met een truitje met de slogan ‘lopende zaken’, waarop we al gauw parallellen begonnen te trekken met bepaalde situaties in Brussel.

Het was ook leuk om hier en daar een supporter te herkennen langs de weg. Maar jongens wat een massa.

Na de passage onder het nieuwe justitiepaleis lieten Bart en Peter hun twintig jaar jongere benen versnellen en ben ik zelf mijn eigen tempo blijven lopen.

Drie tunnels zijn we uiteindelijk door gemoeten, zodat ik stilletjes al heimwee begonnen krijgen naar een brug…. ☺. Dat zou nog wat zijn. Met zo’n massa over de Schelde. Had men dat argument uitgespeeld, het resultaat van het referendum zou er misschien anders hebben uitgezien.

Alvast dank aan de CD&Vers die ons goed opgevangen hebben bij de start en na de aankomst en aan Marc Van Peel en Kris Peeters die ons zijn komen aanmoedigen. Ik duim natuurlijk voor mijn baas dat hij er de volgende maal weer opnieuw bij is.

zaterdag 24 april 2010

Het is aan het mooi aangenaam lenteweertje niet te merken dat België davert op zijn grondvesten, bedenk ik mij als ik ’s morgens het gras afrijd. Het gebrom van de grasmaaier is voor mij meestal een ideaal moment om wat te filosoferen.

De politiek, de katholieke kerk allemaal moeilijk uit te leggen aan je tieners. Voor wat, voor wie kunnen ze nog ongeremd enthousiast zijn? Toch moeten we ons behoeden enkel het negatieve te benadrukken, vind ik. Enkel cynisch worden is geen oplossing, daarvoor blijft onze wereld te mooi.

Deze namiddag de eerste koers van het jaar voor Jacob, na meer dan een half jaar. Een 40-tal jonge wielrennertjes worden met hun blinkende koersfietsjes losgelaten op een mooi en zonovergoten parcours. Ze haspelen de 35 km af in een gemiddelde van meer dan 34 km/u. Jacob rijdt heel de wedstrijd mooi vooraan, maar raakt wat ingesloten in de eindspurt en wordt uiteindelijk achtste.

Wielrennen is voor de ouders wel een zenuwachtige bezigheid omdat je toch constant schrik hebt dat er zich een of andere valpartij voordoet. ‘Oef, ze zijn allemaal heelhuids aangekomen’, is toch steeds je eerste betrachting.

En morgen is het dan zover de ’10 miles’. We zullen met heel wat CD&Vers zijn, zeker sinds de verschillende ministers van de Vlaamse regering het voorbeeld hebben gegeven om de loopschoenen aan te trekken. Allemaal veel succes gewenst en tot morgen aan de start!

vrijdag 23 april 2010

Vandaag, zoals elke vrijdagmorgen in het tweede semester, les gaan geven in Leuven aan de bio-ingenieurs. Ik verheug mij er telkens op. Niets is immers minder leuk dan je expertise te kunnen doorgeven aan enthousiaste geïnteresseerde studenten. Ik geef het vak ‘landbouw- en voedselbeleid’. Of wat dachten jullie :-)?

Ik probeer in de lessen zeer dicht bij de actualiteit te blijven. Als de Minister-President de week nadien naar de Europese Landbouwraad trekt, dan overlopen we de agenda en bespreken we de dossiers die op de agenda staan. Maar we hebben het ook over de uitdaging van de toekomst: ‘ hoe kan de landbouw er op een duurzame manier in slagen de wereldbevolking te voeden die eerstvolgende jaren nog met 3 miljard mensen zal toenemen?’. Dit is een allesbehalve vanzelfsprekende en in mijn ogen ook vaak sterk onderschatte uitdaging.

Deze namiddag met mijn collega Bart Dewandeleer onze tactiek voor de ’10 Miles’ nog even besproken: zeer rustig beginnen is de boodschap. We hopen dit jaar in tegenstelling tot de vorige keer toen we allebei door een veel te overmoedige start reeds ‘dood zaten’ vanaf km 9 nu op een rustiger tempo ook wat te genieten van de sfeer en de ambiance in ’t Stad. Onze secretaresse Karin zal de eer van het kabinet Peeters wel hoog houden door een scherpe tijd te lopen.

Het zal weer een sportief weekend worden: koers van Jacob op zaterdag bij de aspiranten in Temse, koers van Damiaan op zondag bij de juniores in Lokeren . Katrien en ik naar Antwerpen voor de ‘ladies run’ en de ’10 Miles’. Bovendien zijn we nog van plan om een vriend van mij te gaan aanmoedigen die zich voor de eerste maal zelfs gaat wagen aan de marathon in Antwerpen.

woensdag 21 april 2010

Vandaag al vroeg uit de veren. Ik ben uitgenodigd om in Gent een 40-tal kantoordirecteurs van een financiële instelling toe te spreken over de actuele toestand in de Vlaamse land- en tuinbouw.

Het eerste wat ze mij vragen of wij nog wel kunnen werken nu het land en de regering op zijn kop staat, met de BHV-crisis. Ik heb hen kunnen geruststellen. Als er in ons land met zijn vele regeringen eentje plat valt, dan wil dan niet zeggen dat de andere niet kunnen doorfietsen. Op Vlaams niveau kunnen we onverkort blijven voortbesturen en beslissingen nemen.

Het heeft vannacht gevroren. Dat is weeral bang afwachten of de bloesems niet bevroren zijn en/of de appel – en perenoogst niet in gevaar komt. Land- en tuinbouw blijven sectoren met grote onzekerheden. Het lijkt wel de politiek!

De minister-president gaat trouwens volgende week naar Sint-Truiden om een nieuwe manier van biologische bestrijding in de fruitsector voor te stellen. Ik hoop dat we dan ook even kunnen genieten van de prachtige lente bloesems in de Katarakt-streek.

’s Avonds met mijn jongste zoontje naar het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent, voor een info-avond over de Topsportschool voor jonge wielrenners aldaar. Ondanks het feit dat hun papa al 27 jaar voetbalt bij dezelfde liefhebbersploeg (door sommigen ook wel caféploeg genoemd) zijn mijn beide zonen overgeschakeld naar het wielrennen.

Het is een hele andere wereld. Maar bijzonder leuk. Het voordeel van wielrennen is dat je overal komt en dorpjes ontdekt waar je nog nooit van gehoord hebt. Of onverwachts collega’s uit Brussel tegenkomt die langs het parcours wonen.

Maar nu ik dit aan het opschrijven ben realiseer ik mij dat ik weeral niet getraind heb voor de 10 Miles, maar tja de laatste week mocht je het toch stilletjes aan doen?

dinsdag 20 april 2010

Het was vandaag een drukke dag met veel vergaderingen. Samen met de Minister-President en de administratie hebben we de voorbereidingen van het Europees Voorzitterschap dat er zit aan te komen doorgenomen.

Voor landbouw en visserij is dit belangrijk omdat zoals jullie weten veel van het beleid op Europees niveau bepaald wordt.

Wij hopen van de gelegenheid gebruik te maken om de troeven van onze Vlaamse land- en tuinbouw extra onder de aandacht te brengen. Dat zijn er heel wat, maar die zijn door de afgelopen twee crisisjaren op de achtergrond geraakt.

De crisis is in de land- en tuinbouw bijzonder hard aangekomen. Daar is een reden voor. In de landbouw kunnen we de productieband niet zomaar even stilzetten of de werknemers op tijdelijke werkloosheid sturen. De koeien moeten immers gemolken worden en het fruit geoogst. Op korte termijn de productie afremmen in een sector die met levend materiaal werkt, is zeer moeilijk.

Gelukkig begint de sector terug uit het dal te kruipen.

Vandaag nog een mailtje gekregen van het CD&V secretariaat met de laatste richtlijnen voor de ‘10 Miles’. Zou ik al lopend naar Linkeroever trekken vanuit Zwijndrecht? Is dat een ideale opwarming of verbruik ik dan teveel krachten die mij op het einde zuur zouden kunnen opbreken?

Tja, het is geen alledaags gegeven zo’n ‘10 Miles’ en je bent er dan toch onbewust meer en meer mee bezig als de dag dat het moet gebeuren er zit aan te komen.

maandag 19 april 2010

Aan de tramhalte op Linkeroever waar ik aanzet voor mijn dagelijkse tocht naar het kabinet op het Martelaarsplein in Brussel worden de eerste dranghekken aangevoerd.
Dat geeft een wat kriebelig gevoel, want plots besef ik dat de start van de ’10 miles van Antwerpen’ nog maar een weekje van ons verwijderd is.

Normaal zou mijn conditie voldoende moeten zijn.Zeker omdat ik samen met onze Minister-President en met enkele kabinets- en CD&V collega’s, reeds sedert januari elke donderdag tijdens de middagpauze ga lopen in het Warandepark tussen het Parlement en het Koninklijk Paleis.

Ondertussen zijn daar heel wat lopers bijgekomen en maken de andere CD&V ministers uit de Vlaamse regering ook geregeld hun opwachting. Misschien heb je het filmpje wel gezien op het VTM-nieuws.

Jammer dat onze patron na zijn val bij het paardrijden een tijd buiten strijd is. Maar zijn bijzonder sterke conditie kennende zal hij wel snel terug te been zijn. Hij is in elk geval zeer intensief bezig met zijn revalidatie-oefeningen.

Ik moet hem nu geregeld gaan vervangen. Zo ook afgelopen zaterdag op het Wereldcongres van de landbouwjournalisten. Ik was er van verwonderd dat er ondanks de Ijslandse aswolk en de luchtvaartperikelen toch nog 90 van de 135 ingeschreven journalisten uit alle uithoeken van de wereld tijdig de weg naar Oostende hadden gevonden waar het congres dezer dagen plaatsvindt.

Ik heb er trouwens mijn eerste interview gegeven voor de Sloveense televisie ☺. Zoals de journalist het me uitlegde was het voor een programma dat wekelijks bericht over het reilen en zeilen van de land- en tuinbouw in Slovenië en in Europa.

Waar is de tijd van het programma ‘Voor Boer en Tuinder’? Destijds zondag kort na de middag op de toemalige BRT. Ik kan mij nog levendig het muziekje herinneren bij het begin van het programma.

De land-en tuinbouw in Vlaanderen ziet er ondertussen helemaal anders uit en de problemen waarmee we geconfronteerd worden zijn ook niet meer dezelfde. Maar daarover bericht ik jullie nog wel een van de volgende dagen.

Labels: Rik Torfs Zeven op Zeven

Reacties (1)

geert derycke Vrijdag 23 April 2010, 20:53 Meld misbruik

Bedankt voor onze landbouw zo te promoten,vooral na een namidag in een debat te hebben gezeten met mensen van natuurpunt over het stadsbos van gent.(en vooral het was zo mooi weer)

Reageer

Uw e-mailadres wordt nooit publiek gemaakt.
Reacties met reclame, spam of scheldpartijen worden verwijderd. Gelieve enkel te reageren op dit onderwerp, gebruik voor algemene vragen onze contactpagina.

Foto's

Klik om te vergroten

© CD&V  —  Wetstraat 89, 1040 Brussel  —  tel: 02 238 38 11  —  info@cdenv.be